Loading color scheme

Teniszpálya katalógus - Visszavonult a magyar tenisz világklasszisa

 

A fiatalabbak talán nem ismerik csodás karrierjét, az idősebb korosztály tagjai azonban kalapot emelnek, hiszen tudnak a WTA rangsor egykori 13. helyezettjének eredményeiről, látják rendszeresen edzeni, s figyelhették játékát, sikereit a szenior korosztály tornáin.

A 75 esztendős Pintér Marie most bejelentette: visszavonul a versenyzéstől.  

Az ok: a Covid-járvány miatt nem akarja egészségét veszélyeztetni. Férjével, az egykori Davis Kupa-kapitány, a 16 esztendőn át veteránszövetségi elnök Pintér Andrással közösen határoztak így, miként arról is döntöttek, hogy a teniszezést nem hagyják abba, hiszen a játék, az Elektromos- és MLTC-pályán töltött órák boldogsága ad örömet mindennapjaiknak.

A tenisz több mint fél évszázadon át Pintér Marie életének meghatározó része. Stara Boleslav városában Marie Neumanova néven 1946. augusztus 16-án született, kulcsszereplője és 1. számú játékosa volt az akkori Csehszlovákia magas színvonalú tenisz sportjának. Profi pályafutása 1969-ben kezdődött, s a 13. helyig jutott az akkor még nem hivatalos világrangsoron – számos egykori világklasszis, köztük a honfitárs Martina Navratilova ellen is diadalmaskodott. Negyeddöntős volt az 1974-es Roland Garros Grand Slam-viadalon, Párizsban.  

Marie két WTA egyéni tornagyőzelmet szerzett: az 1972-es floridai tornán Billie Jean King ellen 6:4, 6:3-ra nyert a döntőben - az amerikai klasszis abban az évben a French Open, Wimbledon és a US Open trófeáját is behúzta, az esztendő egyértelmű Nr. 1. játékosának számított.  Marie a Jacksonville-i diadala mellett karrierje során elődöntős volt Róma, Adelaide, Stuttgart és Hamburg nagy viadalain, a legjobb nyolc közé jutott a US Indoor küzdelmein, megnyerte az Universiade tenisztornáját, Kairó tornáját, s kétszer a rangos csehszlovák bajnokságot.

Az 1981-es tokiói WTA-sikere pedig különösen érdekes, hiszen a Pintér Andrással kötött 1974-es házassága után abbahagyta a teniszezést, 1976-ban megszületett gyermekük, Karim, s Marie csak ezt követően, 1980-ban döntött úgy, hogy újból indul a profi versenyeken. Rangsor nélküliként, a nulláról kezdve nem akármilyen visszatérés volt, hiszen 35 esztendősen utasította maga mögé a teljes mezőnyt a Japánban rendezett WTA-viadalon, ezzel a 48. helyre lépett előre a világrangsorban.

A lendületét a szeniorok között folytatta: 1995 óta egyéniben 11 (valamint párosban további 6) világbajnoki-  és 24 egyéni Európa-bajnoki címet nyert. Az ITF Life Time Senior Champion Award címmel tüntette ki a veterán teniszsportban elért kimagasló teljesítményéért.

Tudását, játékstílusát, a teniszhez való kötődését, szorgalmát, edzéseinek intenzitását, bárhol is szerepelt, megcsodálták versenyzőtársai – profizmust tanulhattak minden mozdulatából.

Mária csodás karriert futott be a versenyeken – kívánunk még a teniszezéssel töltendő sok-sok boldog órát a pályákon.