Loading color scheme

Nemzeti Sport: Irány Madrid! Fucsovics legyőzte Bemelmanst, DK-döntőben a csapat!

A tenisz Davis-kupa Debrecenben rendezett selejtezőjének ötödik mérkőzése adott választ arra, hogy a magyar vagy a belga válogatott jut be a madridi szuperdöntőbe, és ennél örömtelibb felelet nem is születhetett volna a kérdésre: Fucsovics Márton ugyanis döntő szettben, 2 óra 23 percig tartó csatában legyőzte Ruben Bemelmanst, így a mieink lesznek ott a finálé 18 csapata között!

TENISZ
DAVIS-KUPA-SELEJTEZŐ, DEBRECEN
Magyarország–Belgium 3–2

Debrecen,
Főnix Csarnok, 1900 néző
Fucsovics Márton (84.)–Ruben Bemelmans (222.) 6:7 (7–9) 6:4, 6:2

A madridi fináléért zajló Magyarország–Belgium Davis-kupa-párharc ötödik, mindent eldöntő mérkőzésén Fucsovics Márton és Rubens Bemelmans csapott össze a debreceni Főnix Csarnokban. A két teniszező legutóbb két éve, Liege-ben találkozott, akkor kemény pályán a balkezes, rendkívül kellemetlen játékstílusú Bemelmans nyert, bár azt is hozzá kell tenni, hogy Fucsovics lábsérüléssel küzdött.

Most sem várt könnyű csata a nyíregyházi sportolóra, hiszen bármennyire is pozitívan beszélt a pályáról, a salak azért nem az ő kedvenc borítása. Mellette szólt viszont, hogy a közönség támogatása mindig sokat jelent neki, ráadásul a Davis-kupában sok nagy, és ami ennél is fontosabb, sikeres csatát élt már meg. Igaz, nem az ötödik találkozókon, hiszen első számú teniszezőnkként korábban mindig a negyedik meccs volt az övé, nyolc év után először lépett pályára 2–2-nél.

Kár, hogy a rutin az első játszma rövidítésében nem mutatkozott meg: egyetlen, kihasználatlanul hagyott Fucsovics-fogadóelőnnyel jutottunk el a rövidítésig, amelyben a magyar versenyzőnek két szettlabdája is volt, ám nem élt a lehetőségekkel. Különösen az első volt fájó, hiszen egy viszonylag könnyű tenyerest hibázott el...

A második szettben rögtön brékkel indított Fucsovics, ám ezt követően sem nyugodhatott meg, belga riválisa ott maradt a „nyakán” – 5:3-nál, fogadóként ugyan újabb négy játszmalabdája volt, ám ezeket sem tudta kihasználni. Az adogatásai viszont kihúzták a bajból, semmire hozta a játékot, így egyenlített (6:7, 6:4). Következhetett tehát a párharcot eldöntő mérkőzés harmadik felvonása!

A kihasználatlan négy szettlabda 5:3-nál egyébként azt is jelentette, hogy a döntő játékrészt Bemelmans kezdte adogatóként, tehát Fucsovicson volt a nagyobb nyomás.

Ennek a szituációnak egyetlen megoldása van: ha a „hátrányban” lévő elveszi ellenfele szerváját. Fucsovics pontosan így tett 1:1-nél, 2:1 után már előnyből várhatta a folytatást – nagyjából 2000 ember üvöltötte a nevét, kifejezetten jó hangulat uralkodott a csarnokban. Sőt, 3:1-nél újabb két bréklabdához jutott, ám ezeket nem használta ki, igaz, nem ő hibázott, hanem Bemelmans volt nagyszerű.

Fucsovics 4:2-nél viszont egy pazar tenyeressel már értékesítette a fogadóelőnyét, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a meccset, meg a párharcot is: ő 6:7, 6:4, 6:2-re, a magyar férfiválogatott 3–2-re győzött Belgium ellen, ezzel kvalifikálta magát a novemberi, madridi Davis-kupa-döntőre, a világ 18 legjobb együttese közé!