Loading color scheme

Nemzeti Sport: Nyolcadszor is Djokovics Melbourne királya, Thiem öt szettben maradt alul

 

A 32 éves Novak Djokovics hatalmas küzdelemben karrierje során nyolcadik alkalommal nyerte meg az Australian Opent – egyben a 17. GS-tornagyőzelmét aratta –, mivel a döntőben egy perc híján négy óra hosszú, ötszettes mérkőzésen felülmúlta az osztrák Dominic Thiemet. Hétfőtől ismét a szerb klasszis vezeti a világranglistát.

DÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb, 2.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4

2016 és a US Open.

Legutóbb ekkor fordult elő, hogy nem a nagy trió (Djokovics, Rafa Nadal, Roger Federer) egyike nyert Grand Slam-tornát. Most Dominic Thiem léphetett volna Stan Wawrinka nyomdokába, ám egyáltalán nem várt rá könnyű feladat. Melbourne királya, az Australian Openen eddig hétszer győzedelmeskedő Novak Djokovics állt vele szemben, mindezt úgy, hogy a szerb jóval rövidebb mérkőzéseket játszott, összességében hat órával kevesebbet töltött pályán a két hét alatt, s nem mellékesen egy nappal többet pihenhetett, mint az osztrák.

Thiem már a második gémben brékhátrányba került, Djokovics rendkívül agresszív tenisszel hozakodott elő és úgy tűnt, igyekszik minél hamarabb megtörni ellenfelét. Ehhez 4:1-nél volt talán a legjobb sansza a volt világelsőnek, akivel szemben 40:40-nél kettős hibát ütött az osztrák, csakhogy a vonalbíró rossz ütemben szólt közbe, így pedig megismételték a pontot. Thiem pedig egy ásszal visszajött a meccsbe, majd két remek tenyeres után visszabrékelte a kissé kizökkent Djokovicsot (4:3).

De hiába egyenlített az első szett hajrájában, az utolsó két gém ismét a szerbé lett, aki egy újabb brékkel 6:4-re hozta az első játszmát és előnybe került.

A folytatásban Thiem vette el viszonylag hamar a rivális adogatását – már a harmadik játékban. Csakhogy, miként az első szettben, úgy a másodikban sem volt elég egyetlen brék a játszma megnyeréséhez. 3:4 után Djokovics visszabrékelte az osztrákot, majd jött egy egészen hektikus adogatás tőle.

Djokovics 15:15-nél túl sokáig pattogtatott, lejárt a szervaidő, figyelmeztették. 15:30-nál aztán újra túl sokáig készülődött, ezért pedig már elvették tőle ezt a szervát. Thiem pillanatok alatt két bréklabdához jutott, amit ki is használt (4:5). Djokovics a pad felé menet megpaskolta a vezetőbíró lábát, majd még vissza is szólt: „Híressé akarod tenni magad? Gratulálok, jó úton jársz” – hallatszott a tévéközvetítésben a világranglista-második bosszankodása. 6:4, 4:6

Djokovics nemcsak a szettet veszítette el, de láthatóan fizikai gondjai is akadtak a második játszma végére. A harmadik felvonásban Thiem egyértelmű fölénybe került, végül rendkívül magabiztos játékkal 46 perc alatt 6:2-re megnyerte és így szetthátrányból fordított a riválisánál hat esztendővel fiatalabb osztrák. 6:4, 4:6, 2:6

A szerb ápolást kért, így csak rövid spéttel kezdődött a negyedik játszma. Cserébe újabb fordulatot hozott.

Djokovics ismét magára talált, Thiem pedig a nyomás alatt egyre többet hibázott. Hirtelen az vált a legfontosabb kérdéssé, ki tudja kevesebb ki nem kényszerített hibával lehozni a mérkőzést? Mert nyerők terén közel egálra álltak.

Valamelyest gyorsultak a labdamenetek, 4:3-ig viszont mindenki hozta a saját adogatását. Ekkor Thiem került bajba, aki 15:30-nál kettős hibát ütött, ezzel két bréklabdához juttatta Djokovicsot, igen kiélezett szituációban. A szerb köszönte a lehetőséget és a második labdát kihasználva 5:3-ra meglépett a negyedik játszma végén. Aztán adogatóként semmire szerválta ki osztrák vetélytársát, egy demoralizáló ásszal befejezve a negyedik szettet. 6:4, 4:6, 2:6, 6:3

Djokovics korábbi fizikai problémái mintha teljesen megszűntek volna, ugyanakkor Thiem higgadt, kiegyensúlyozott kisugárzása is eltűnt – drámaian átalakult a játék képe alig 40 perc alatt.

A döntő szettben is a szerb volt az, aki először brékelni tudott (2:1). Thiem azonnal visszabrékelhette volna, ám ezzel a lehetőséggel nem tudott élni a negyedik gémben, s mint kiderült, ezzel el is úszott számára a hőn áhított GS-győzelem.

Djokovics adogatóként többször már nem bizonytalankodott, sőt, 4:2-nél még ő jutott újabb fogadóelőnyhöz. Ekkor még megúszta Thiem, de három játékkal és mintegy 15 perccel később már nem. A 32 esztendős szerb 3 óra és 59 perc után lezárta a találkozót. 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4

Djokovics karrierje 17. GS-győzelmét érte el, ezek közül a nyolcadikat az Australian Openen. A győzelemért járó ranglistapontokkal pedig hétfőtől ismét világelső lesz.

Thiem harmadszor is elbukott a végső siker kapujában, de újabb jelét adta annak, hogy a nagy trió mögött a generációváltás egyik legfontosabb alakja lehet.